Skip to content

Meer informatie en de meest gestelde vragen over
relatieproblemen en relatietherapie

Banner-FAQ-bijgesneden1

Wat doen wij verkeerd?

Jullie zijn niet de enige die in hun relatie tegen problemen aanlopen. Ieder stel ervaart wel eens conflicten of een moeilijke periode. Soms is het tijdelijk en kun je het samen oplossen.

Maar juist voor relatieproblemen is het kenmerkend dat ze zichzelf versterken en je er gemakkelijk samen in vastloopt. Zie dat niet als een zwaktebod maar gun jezelf en je relatie hulp om samen de knoop te ontwarren en de schat te delven die daar negen van de tien keer te vinden is.

Hoe ontstaan relatieproblemen eigenlijk?

In elke relatie ontstaan in de interactie met elkaar patronen. Sommige prettig andere onprettig (of op ten duur ronduit destructief). Je reageert op elkaar. De manier waarop je reageert wordt ingekleurd door wie je bent en door jouw persoonlijke achtergrond en ervaringen.

Hoe meer je voor elkaar betekent, hoe krachtiger die patronen zijn. De positieve maar ook de negatieve helaas. Dan raak je met elkaar verstrikt in een soort actie-reactie dans.

Pogingen om met elkaar in gesprek te komen en elkaar te bereiken leiden dan vaak tot teleurstelling, frustratie en desillusie. Of de situatie of een onderwerp is inmiddels zo kwetsbaar dat je niet meer weet waar je zou moeten beginnen.

De belangrijkste oorzaak van relatieproblemen is bijna altijd het gebrek aan het praten over dieper liggende, meer kwetsbare gevoelens. Veel mensen vinden dit moeilijk en al helemaal als er een grotere of kleinere crisis gaande is.

Omdat gevoelens niet meer worden gedeeld ontstaat er onderlinge afstand. Dat roept dan weer meer kwetsbare gevoelens op als angst voor verlating, afwijzing, mislukking enzovoorts. Waarop de meeste mensen reageren met hun persoonlijke variant op vechten, vluchten of bevriezen. Die bij hun partner ook een vechten, vluchten of bevriezen reactie oproept. En vast zit je.

Waarom is relatietherapie soms nodig?

Relatieproblemen verdwijnen niet vanzelf. Als je er niet de juiste aandacht aan geeft verergeren ze.
Omdat het effect dat je in de interactie op elkaar hebt een vicieuze cirkel creëert. Die voedt en versterkt zichzelf.

Meestal zijn we ons maar voor een beperkt deel bewust van de impact die we op elkaar hebben.

Dansen-gespiegeld

Je brengt daarbij beiden jezelf mee in de relatie. Jouw persoonlijkheid, je kracht, je kwetsbaarheid, jouw behoeften. Waardoor je soms heftig, teruggetrokken of gekwetst kan reageren op de ander. Of waardoor je bepaalde dingen moeilijk vindt om te doen of te zeggen.

Deels ben je jezelf daarvan bewust maar voor een belangrijk deel meestal ook niet. Waardoor de relatiedynamiek zich voor een belangrijk deel ondergronds (op een onbewust niveau) blijft afspelen / herhalen.

Dat je er met zijn tweeën soms niet uitkomt is dus normaal.

Waarom juist nu?

Het kan zijn dat jullie relatie langere tijd niet de aandacht heeft gekregen die ze verdiend. Misschien door omstandigheden of gewoon omdat jullie je de noodzaak niet (volledig) realiseerden.

Of misschien hebben bepaalde ingrijpende gebeurtenissen hun weerslag gehad op jullie relatie waardoor die nu extra aandacht nodig heeft.

Als de machinerie van je relatie langere tijd niet het onderhoud heeft gehad die ze verdiende en/of slijtage vertoont, dan is het van belang om zo spoedig mogelijk hulp in te roepen en samen groot onderhoud uit te voeren.

Anders breken er op termijn onderdelen af of grijpen de raderen niet meer in elkaar. Waardoor het contact uiteindelijk met donderend geraas of piepend en krakend tot stilstand komt.

Mid-life

Halverwege het leven maken de meeste mensen een veranderingsproces door dat specifieke relatieproblemen kan veroorzaken.

Herken jij vragen als:

  • Is dit nu alles?
  • Wil ik zo doorgaan?
  • Wat is het doel van het leven?
  • Wat heb ik tot nu toe vooral bereikt in mijn leven?
  • Wat wil ik met de rest van mijn leven?

Je bent zo’n beetje half-weg en maakt de balans op. Als die wat jou betreft niet positief is, kun je daar heel onrustig of somber van worden. Dat heeft natuurlijk ook effect op je relatie.

Het goede nieuws is dat deze periode (mits goed benut) een uitgelezen mogelijkheid biedt om dichter bij jezelf en elkaar te komen. Dat maakt je uiteindelijk sterker en gelukkiger.

Als je voelt dat je daarbij meer informatie en ondersteuning kunt gebruiken, zoek dan een professionele partner. Het is begrijpelijk en normaal dat je dat nodig hebt en betaalt zich waarschijnlijk dik terug 😉

Omhelzing-gespiegeld