Ontspannen oogcontact verbindt en versterkt je relatie
Ontspannen oogcontact verbindt en versterkt je relatie. Het is een hele rechtstreekse manier om contact te maken.
Elkaar vanuit openheid en nieuwsgierigheid in de ogen aankijken maakt dat je jezelf en de ander direct ziet, voelt en ervaart.
Dat is ook spannend. Elkaar wel of juist niet aankijken en wat je daarin ervaart, maakt veel duidelijk over wat er in jezelf en tussen jou en je partner speelt.
In dit artikel lees je meer over de kracht van oogcontact en hoe je met behulp daarvan de verbinding met jezelf, je partner en de wereld om je heen kunt versterken.
De blik van je geliefde ontwijken
Geliefden komen bij mij met het verlangen om elkaar en zichzelf beter te begrijpen. Om zich door elkaar weer gezien, gehoord en gewaardeerd te voelen. Ingesleten patronen die hen van elkaar verwijderen, willen ze graag beter begrijpen, leren kennen en doorbreken.
Op het moment dat mijn hulp wordt ingeroepen wordt meestal (te) weinig verbinding ervaren. Ongewild en in reactie op elkaars beschermingsmechanismen gaan partners uit angst in toenemende mate het contact met elkaar uit de weg.
Simon zit schuin van Maartje afgedraaid met zijn armen over elkaar. Hij vertelt dat hij baalt van de afstand die hij tot Maartje voelt. Dat hij het gevoel heeft het nooit goed te kunnen doen en merkt dat hij zichzelf afsluit voor haar. Ook al wil hij dat niet. Hij heeft het gevoel dat hij zich moet beschermen.
Maartje zegt dat ze het gevoel heeft dat ze er de laatste jaren alleen voor staat. Ze geeft aan alles al te hebben geprobeerd. Maar tot haar frustratie en verdriet lijkt ze Simon niet te kunnen bereiken. Ze wipt tijdens het praten met haar been en ademt hoog en nauwelijks merkbaar. Alles in haar spant zich om maar niet te hoeven voelen wat ze voelt. *Dit is uiteraard een voorbeeld aan de hand van fictieve personen
Uit protest tegen het verlies van contact en in een uiterste poging om zichzelf te beschermen tegen afwijzing, teleurstelling, pijn, verlating, mislukking enzovoorts, wenden beiden zich af van zichzelf en elkaar.
Terwijl ze mij om beurten vertellen over hun pijn, vermeiden ze elkaars blik zorgvuldig.
Als ik partners help om zich naar elkaar toe te keren, contact te maken met zichzelf en daarna met elkaar, door elkaar rustig en vanuit openheid aan te kijken, is het effect eigenlijk altijd heel rechtstreeks. Dat voelt magisch aan.
Ten eerste is het echt heel spannend en kwetsbaar. Het is belangrijk om alle tijd te nemen. Het is ook oké als het op dat moment nog een brug te ver is. Soms is het nodig om het contact in stapjes op te bouwen.
Wat als ik iets zie wat ik niet wil zien? Wat als ik word afgewezen?
De eenvoud in combinatie met de impact van elkaar aankijken en in de ogen zien, maakt eigenlijk altijd grote indruk en wordt zodra het in openheid lukt als heel fijn en geruststellend ervaren.
Ook maakt het helder voelbaar wat ieders neiging is in het contact. Vastgrijpen en ‘halen’? Of terugtrekken, afleiden of afschermen? Dit en het onderliggende ongemak kunnen verduren, erbij kunnen blijven en het samen ervaren ontspant en verbindt.
Daarbij is timing dus wel belangrijk. Een veilige, accepterende, open houding is van belang. Als dat nog niet mogelijk is wil je daar eerst samen met aandacht naar toe werken. Vraag hulp als dat nodig blijkt of fijn is.
Oogcontact is veel intiemer dan woorden ooit kunnen zijn

Ogen liegen niet
Ogen liegen niet. Ze worden ook de spiegels van de ziel genoemd.
Wetenschappers hebben door onderzoeken gericht op menselijke communicatie kunnen aantonen dat je de uitdrukking van je gezicht bewust kunt bepalen, maar de vorm, uitstraling en beweging van je ogen niet.
Je ogen zijn nauw verbonden met je hersenen. Het netvlies is een onderdeel van de hersenen dat in het oog is gegroeid en eenzelfde structuur heeft.
In de ogen van degene tegenover je, lees je hoe hij of zij zich voelt, wat er in hem of haar omgaat, wie hij of zij is. Je kunt contact maken met het wezen van de ander. Met hoe jullie verschillen en tegelijk deel uitmaken van één geheel.
De ziel kan spreken via de ogen en kussen met een blik
Gustavo Adolfo Becquer
Openheid
Je lichaamstaal en je ogen communiceren jouw intentie en gemoedstoestand. De uitstraling van je blik bepaalt het effect ervan op de ander.
Als ik mij goed voel loop ik recht op, met een ruime blik, gericht op mijn omgeving. Ik zie wat er om me heen gebeurt en als ik een ander tegenkom dan maak ik contact door die ander aan te kijken.
In verre weg de meeste gevallen beantwoord diegene het contact door mij ook te zien. Ik krijg een vriendelijke groet terug en vaak een glimlach. Soms rustig en bevestigend, soms een verraste brede grijns. Dat voelt heel fijn en ruim, veel grootser dan zo’n kort vluchtig moment zou doen vermoeden.
Door oogcontact springt het geluk soms over.
Soms lukt het me als ik mij niet goed voel en naar binnen gekeerd ben toch om mijn rug te rechten en mijn blik te openen. Dan voel ik me eigenlijk altijd direct beter. Ik kan dan contact maken en vind zo troost en steun en zie nieuwe mogelijkheden.
Ontspan, zie en verbind je met de wereld
Wat je voelt en wat je ziet is op allerlei manieren met elkaar verbonden.
Als je je angstig of onzeker voelt, dan roept dat lichamelijke spanning op en een vernauwing van je gezichtsveld. In reactie op (vermeend) gevaar concentreert je brein zich op de aanval of de vluchtweg met de meeste overlevingskansen.
Zoals een geschrokken konijn met volledige focus en in een rechte lijn naar de dichts bijzijnde ingang van zijn hol sprint. Een ontspannen, ruime blik is op zo’n moment niet effectief.
Wanneer je besluit om ondanks je angst contact te maken met jezelf of een ander tegenover je, is het goed om je hiervan bewust te zijn. Dan kun je voor jezelf nagaan wat je nodig hebt om zodanig te ontspannen dat je vanuit openheid en nieuwsgierigheid het contact kunt aangaan.
Spreek bijvoorbeeld uit dat je het best spannend vindt of waar je bang voor bent. Maak contact met je lichaam en je ademhaling en neem de tijd.
Zorg voor een dynamische naar buiten gerichte blik en houd tegelijk contact met jezelf. Zo ‘lees’ je in de ogen van de ander veel en komt dat heel direct bij je binnen. Hoe gevoeliger je bent hoe meer uiteraard. Neem je grenzen in acht en die van de ander.
Elkaar onbewapend tegemoet treden en jezelf onbeschermd laten zien en raken is krachtig en kwetsbaar.
Tip
Als je ongemak voelt bij jezelf of de ander kijk dan of je daar rustig en met een nieuwsgierige blik bij kunt blijven. Kijk of je het samen kunt verduren. Is het genoeg of teveel? Geef dat dan aan en/of neem even pauze.
Oogcontact met de intentie om ontspannen aanwezig te zijn bij jezelf en de ander verhoogt de hoeveelheid van het hormoon oxytocine in het bloed. Dat ontspant vervolgens weer meer en vergroot de het gevoel van- en de behoefte tot nabij zijn en elkaar liefdevol aanraken.
Allerlei onderzoeken en experimenten ondersteunen dit. Een mooi voorbeeld is het internationale jaarlijkse Eye contact experiment van theliberators.org.

Ik wil in jouw ogen ervaren een waardevolle ander te zijn.
Gezien worden door een ander erkent je in je bestaan. Elkaar in openheid met onze blik ontmoeten geeft ons zicht op wie we zijn en hoe we verbonden zijn.
Dat is voor ieder van ons als sociale wezens essentieel. Ik hoop dat je inspiratie voelt om verder te ontdekken hoe het wel of juist niet maken van oogcontact voor jou werkt. In je dagelijks leven en je relaties.
Welkom om ervaringen te delen uiteraard. Ik kijk ernaar uit.