(Her)ontdek de kracht en het belang van je behoeften en verlangens
Behoeften en verlangens zijn de belangrijkste richtingaanwijzers op je pad. Volg ze en ze zullen je vertellen wie je bent en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.
Zeer de moeite waard om (beter) te leren kennen daarom, die behoeften en verlangens.
In dit artikel sta ik stil bij wat er onder wordt verstaan; hoe je ze in jezelf kunt ontdekken en volgen; waarom je dat zou doen; wat je daarin kan tegenhouden en hoe je daar effectief mee om kunt gaan.
Wat zijn behoeften?
Behoeften zijn instinctieve signalen die aangeven wat je nodig hebt om voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld veiligheid, warmte, koestering en voeding. Ze worden opgestuwd door je levensenergie, je vitaliteit.
Hoe meer je in staat bent om je af te stemmen op je behoeften en de nuances daarin, des te beter kun je onderscheiden wat wezenlijk is voor jou en wat niet. Dat helpt je jouw weg te vinden tussen alle indrukken en verleidingen gedurende de dag.
Wat zijn dan verlangens?
Verlangens kun je omschrijven als gevoelsmatige prikkels die aangeven wat je nodig hebt om vervulling en voldoening te vinden in je leven. Geleid door de lichte en subtiele energie van je inspiratie.
Je verlangens, naar bijvoorbeeld rust, ruimte, avontuur of liefde; spelen een belangrijke rol bij het vinden van geluk, voldoening en vervulling. Ze zijn net als behoeften bepalend voor de richting die jij je leven geeft, doordat je je dagelijkse keuzes erop baseert.
Behoeften en verlangens lopen in elkaar over en hebben als het ware hetzelfde verdwijnpunt. Richting balans, voldoening en geluk. Hoe dichter je beide begrippen nadert, hoe meer ze in elkaar overlopen. Behoeften en verlangens staan ten dienste van elkaar en versterken elkaar.

Uitstellen van behoeften en verlangens
Het is niet altijd mogelijk om je behoeften en verlangens direct te vervullen en dat hoeft ook niet. Het is mogelijk om de aandacht voor wat je nodig hebt en wat belangrijk voor je is uit te stellen.
Dat wat uitgesteld of genegeerd wordt zal dan in de meeste gevallen met regelmaat terugkeren in je bewustzijn. Om je er aan te herinneren dat het belangrijk is om er alsnog aandacht aan te geven. Met de tijd die verstrijkt wordt de noodzaak om aan die oproep gehoor te geven meestal sterker.
Belangrijk
Als je jouw aandacht voor bepaalde behoeften en verlangens wilt uitstellen, maak dan een concreet en gedetailleerd plan waaruit blijkt hoe en wanneer je wel tijd, aandacht en energie zult vrijmaken om deze behoeften en verlangens tot uitdrukking te brengen en houd je daaraan.
Dit laatste is erg belangrijk om jezelf niet in de steek te laten. Alles dat nodig is voor de vervulling van wat je nodig hebt en gelukkig maakt is aanwezig. Het heeft alleen jouw tijd, aandacht en energie nodig om gerealiseerd te worden.
Door jezelf duidelijk te maken hoe en wanneer je dat gaat doen en je daaraan te houden, vind je de rust om geduld op te kunnen brengen en blijf je trouw aan jezelf. Als een liefdevolle ouder die op een vertrouwen wekkende manier zorgdraagt voor de behoefte van een kind.
Ouder tegen kind: “Ik weet dat het nat is en zie dat je het koud hebt. Als je mijn hand pakt en nog even dapper doorstapt, dan zijn we er met een kwartier. Zodra we binnen zijn krijg je lekker droge kleren en zal ik warme chocolade voor je maken.”
Note to selve: “Ik heb behoefte aan meer fysieke oefening en uitdaging. Daarvoor kom ik in mijn huidige werkrooster tijd tekort. Over 4 maanden komt er op onze afdeling een collega bij. Ik heb toestemming om met ingang van 3 oktober 20% minder te gaan werken. Ik beloof hierbij aan mijzelf dat ik de tijd die daardoor vrij komt niet zal opvullen met andere (mentale) activiteiten, maar zal gebruiken om te genieten van cardio training, wandelen en dansen.”
Blokkering door onderdrukking
Bewust of onbewust kun je bepaalde behoeften of verlangens gedurende langere tijd systematisch onderdrukken. Dat levert in jezelf een blokkade op die een vrije doorstroming van energie verhindert. Je verliest dan de natuurlijke verbinding met dat deel van jezelf en met de weg naar realisatie ervan.
Die onderdrukte behoeften en verlangens drogen op, maar verdwijnen niet. Ze verliezen hun levendigheid, teren in en wachten, in de duisternis van je onbewuste, tot je ze weer toe zal laten. Zodat ze weer in het licht van je leven kunnen verschijnen en ontluiken.

Onderdrukte, ingedroogde, in het donker weggestopte behoeften en verlangens bevatten dus niet zoveel leven. Dan kan het lijken alsof ze er niet meer zijn. Het kan lijken alsof je er vanaf bent, je er geen verantwoordelijkheid meer voor hoeft te dragen en er niet meer voor hoeft te zorgen.
Maar met het blokkeren van je verbinding met deze behoeften en verlangens, blokkeer je dus een deel van jezelf, een deel van jouw bewustzijn.
Gedurende langere tijd zwem je als het ware tegen de (levens)stroom in. Dat kost dagelijks energie en kan op termijn je geestelijke en fysieke gezondheid beïnvloeden.
Het kan leiden tot gevoelens van onrust, ongeduld, ongemak, irritatie, prikkelbaarheid en ook tot woede en zelfhaat. Doordat je gedurende een langere periode systematisch over je natuurlijke grenzen gaat.
In hoeverre je jezelf op deze manier toestaat te zijn of juist niet heeft uiteraard ook gevolgen voor je relaties.
Onderdrukking van behoeften, verlangens, gevoelens en emoties; onderdrukking van welk deel ook van jezelf, zorgt voor disbalans. Het is brandstof voor relatiepatronen die tot verwarring, ongelijkheid, onbegrip, veroordeling, verwijdering enzovoorts kunnen leiden.
Iedere manier waarop jij niet geheel kan zijn wie je bent is pijnlijk. Voor jouzelf en voor de mensen die van je houden.
Is het niet egoïstisch?
Misschien voelt het voor jou egoïstisch om bewust en regelmatig af te stemmen op je eigen behoeften en verlangens. Misschien ben je bang om daardoor teveel met jezelf bezig te zijn.
Maar als je geen aandacht besteedt aan wat er in je omgaat en waar je behoefte aan hebt, dan kun je daar geen verantwoordelijkheid voor dragen.
Je enige andere optie is dan om die verantwoordelijkheid op een ander af te wentelen. Doorgaans vooral op degenen die je het meest na staan en je het meest lief zijn.
Alle spanning die- en ongemak dat ontstaan doordat er niet aan jouw behoeften en verlangens wordt voldaan, draag je over aan anderen. De ander moet normaal gaan doen. Met jou is niets mis. Als die ander niet dit of dat had gedaan, dan zou jij nu oké zijn geweest.
Jij bent op die manier niet meer aan te spreken op jouw aandeel in de interactie. Je besteedt jouw kwetsbaarheid uit en verwacht dat de ander daar in jouw plaats voor zal zorgen. En juist dat is precies wat men egoïstisch noemt.
Kwetsbaarheid
Je zorg en verantwoordelijkheid voor jouw behoeften en verlangens ligt bij jezelf en die kun je aan niemand uit besteden.
Er wordt van jou en van ieder ander de moed gevraagd om je open te stellen. Om het lef te tonen je kwetsbaarheid toe te laten en met vallen en opstaan te ontdekken en zorg te dragen voor wat er in je leeft.
Dat is een doorgaand proces. Hoe meer je in staat bent om je voor jezelf te openen, hoe meer je de ander daarin ook kunt toelaten en uitnodigen. Wat zorgt voor een diepere connectie en gezamenlijkheid.
Ook al kost het je dus veel, bewust of onbewust je behoeften of verlangens onderdrukken doe je niet voor niets. Zodra je probeert om ze toe te laten en er uitdrukking aan te geven, merk je wat je daar tot nu toe van weerhield.
Bijvoorbeeld verstorende gedachten, angsten, andere intense emoties of gevoelens, onzekerheid, wantrouwen en schaamte. Kunnen een reden geven om bepaalde behoeften en verlangens nog maar even te parkeren.
Verlangens en behoeften kunnen ook tegengesteld zijn en daardoor een innerlijk spanningsveld veroorzaken. Het is steeds weer de kunst om beide polen in zo’n geval in jezelf te omarmen en daartussen voor jezelf naar een balans te zoeken.
Aandacht en bestaansrecht
Het is belangrijk om je behoeften en verlangens bestaansrecht te geven, omdat ze iedere dag opnieuw de weg wijzen naar een vitaal en geïnspireerd leven.
Dat doe je door ze toe te staan en lucht te geven. Door wat je nodig hebt en belangrijk vindt de ruimte te geven zodat het kan ademen.
Expressie
Uitdrukking geven aan je behoeften en gevoelens zorgt voor innerlijke rust en een gevoel van voldoening.
Soms lukt dat in één keer. Maar soms ook voelt een behoefte of verlangen zo kwetsbaar dat je meer tijd nodig hebt om zover te komen. Juist dan is het belangrijk om er wel met regelmaat aandacht aan te geven, zodat je langzaam van binnenuit kunt ontdooien en de innerlijke knoop kunt ontwarren.
Een verscholen of diep weggestopt verlangen komt in het hier en nu te voorschijn, hand in hand met sterke gevoelens als schaamte, schuld, eenzaamheid, verlatenheid of jaloezie…
Door met regelmaat en met een zachte aandacht bij die behoefte en gevoelens aanwezig te zijn komt er een herstelproces op gang. Daarin kun je stap voor stap meer licht toelaten bij wat zo lang in het donker heeft verkeerd. Zelf de meest weggestopte behoeften en verlangens kunnen zo weer tot leven komen.
Vitaliteit
Hoe meer je zelf kunt kunt toelaten van- en voorzien in jouw behoeften en verlangens, hoe vitaler je je voelt.
Je behoeften en verlangens zijn de belangrijkste invloedsbron van je gedrag, gedachten en gevoelsleven. Daarmee zijn ze bepalend voor de kwaliteit van je leven en je relatie en zeer de moeite waard om beter te leren kennen.
Bron/referentie: De wijsheid achter emotie en gevoel van Wendy van Mieghem.