9 relatietips voor geliefden in tijden van Corona
Het Corona virus waart over de wereld en wij mensen dealen ermee. Gezamenlijk en ieder op onze eigen manier.
De gevolgen van de uitbraak treffen ons allemaal en zorgen voor een vreemde en onzekere situatie.
We moeten ineens afstand houden terwijl we juist behoefte hebben aan nabijheid. Sociale onthouding is, voor mij in elk geval, een nieuw woord voor iets onprettigs.
Zee van tijd
Maar ik kan ook erg genieten van het kleine binnen mijn directe bereik. Samen op de bank een hoorspel luisteren. Elkaar voorlezen. Tekenen of schrijven. Een plantje in een potje zetten. Koffie drinken in de zon.
Nu we verplicht thuis moeten blijven en afspraken en evenementen niet door gaan, is er ineens extra tijd waarin ik andere dingen kan doen. Misschien geldt dat ook voor jou?
En misschien dat net als voor mij en veel mensen om mij heen, deze situatie ook wel voor je verheldert wat echt belangrijk is.
Of misschien ben jij een van de mensen die alles uit de kast moeten halen nu omdat je werkt in de gezondheidszorg of een andere beroepsgroep die in deze periode overuren draait. In dat geval heel veel kracht en energie gewenst. Ik denk aan je.
Snelkookpan
Langere tijd gedwongen op elkaars lip zitten zorgt voor onderlinge spanningen.
En of je het nu direct merkt of niet. Je geest is enorm druk met het verwerken van alle veranderingen en de impact daarvan. De persoonlijk en maatschappelijke gevolgen.
Eigenlijk heeft deze situatie het effect van een snelkook pan. De druk van buitenaf op jezelf en je relaties wordt groter. Alles wordt intenser beleefd.
9 relatietips voor geliefden in tijden van Corona
Om er voor elkaar te zijn en het goed te hebben en houden samen, hieronder 9 relatietips (en nog een paar in de bonus) voor geliefden in tijden van Corona.
In samenwerking met mijn collega relatietherapeuten en Stichting EFT Nederland.
Veel plezier en laten we het samen doen!
1.
Accepteer dat je allemaal verschillend bent.
Hoewel het ons allemaal treft, verschilt de manier waarop we reageren op een crisissituatie als dit en hoe we ermee omgaan per persoon.
Misschien dat je partner bijvoorbeeld ‘iedere minuut van de dag’ bezig is om de koppen van alle kranten en andere nieuwsbronnen te checken. Terwijl jij juist meer naar binnen keert en je het liefst van de wereld zou willen afsluiten.
Wat je reactie ook is, deze is normaal. Praat met elkaar als je daar behoefte aan hebt.
Maak je je zorgen?
Wees nieuwsgierig naar je eigen en elkaars beleving. Vraag hoe het gaat. Welke neigingen merken jullie op. Praat erover zonder jezelf of elkaar te veroordelen.
2.
Zorg voor een goede combinatie van een eigen focus en het gezamenlijk ervaren van iets.
Voorkom dat je voortdurend alleen met elkaar, of alleen maar met jezelf bezig bent.
Zorg voor tijd voor jezelf en de ruimte om je even terug te trekken, maar ook voor momenten waarin je samen iets ervaart of beleeft
Een goede balans daartussen is belangrijk en zorgt ervoor dat de onderlinge sfeer goed blijft. Ook als je langere tijd min of meer op elkaars lip zit.
3.
Leg niet op alle slakken zout, oftewel ‘pick your battles’.
Wind je niet op over zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.
Als een huisgenoot zijn bord niet naar de keuken heeft gebracht of is ‘vergeten’ de hagelslag van de ontbijttafel te vegen, vraag je dan af of het nodig is om daar een opmerking over te maken.
Pak zelf het bordje even op of neem die was even mee naar boven en concentreer je vooral op wat er echt toe doet.
4.
Zorg voor structuur, orde en afwisseling in de dag.
Als school en werk nu niet voor een vaste daginvulling zorgen, is het belangrijk om daar zelf voor te zorgen. Op vaste momenten opstaan en gaan slapen; een opgeruimde werkplek; weten hoe de dag en de week er ongeveer uit zal zien.
Orde en structuur dragen bij aan de menselijke behoefte aan zekerheid en duidelijkheid. Het vergroot ons gevoel van vertrouwen. Lichamelijk hebben we ook behoefte aan regelmaat.
Als die natuurlijke behoeften teveel worden doorbroken leidt dit tot klachten als vermoeidheid, onrust, lusteloosheid, stress, verwarring en slapeloosheid.
Vind gedurende de dag afwisseling in verschillende soorten activiteiten. Interessant is op dit vlak de kennis van Dan Siegel en zijn concept van een ‘healthy mind platter’.
De kern van zijn boodschap is dat er om ons (brein) gezond te houden een mix nodig is van de volgende verschillende soorten activiteit:
- Time in – tijd om je inwaarts te keren en te reflecteren
- Connecting time – tijd in contact en verbinding met andere mensen
- Focus time – je richten op iets wat je belangrijk vindt waar je helemaal in op kunt gaan
- Play time – lachten, lol maken, spontaan kunnen zijn
- Physical time – lichamelijk in beweging zijn, actief zijn
- Down time – even chillen, nietsen
- Sleep time !!! – zeer belangrijk (Juist ook nu, zie hiervoor over verwerking)
Meer weten? Luister hier naar Dan Siegel zelf over dit onderwerp.
5.
Spreek je wensen en verwachtingen aan het begin van de dag naar elkaar uit.
In lijn met tip vier is het een goed idee om je verwachtingen en wensen aangaande de invulling van de komende dag naar elkaar uit te spreken.
Wie doet wat en wanneer? Zodat je samen bewust kan kiezen, afstemmen en teleurstelling en frustraties over en weer worden voorkomen.
6.
Houd contact met de buitenwereld en reik uit als je daar behoefte aan hebt.
Blijf in contact met de mensen die je gewend bent te zien en te ontmoeten.
Zoom wordt bijvoorbeeld op dit moment door veel mensen (her)ontdekt om elkaar online te treffen.
Het is niet hetzelfde als face-2-face natuurlijk, maar het is belangrijk om af en toe bij elkaar in te checken, te vragen naar hoe het gaat en daar zelf over te vertellen.
Mensen zijn creatief. Er zijn online meditatiegroepen, muzieklessen, therapiesessies enz enz enz. Lang leve ons aanpassingsvermogen.
7.
Check niet te vaak het nieuws en sociale media
Beperk je tot de belangrijkste en betrouwbaarste bronnen en neem niet zomaar alles dat je leest voor waar aan. Bestook je contacten ook niet zonder nadenken met teveel info.
Doemdenken of wensdenken kost veel energie. Nieuws van over de hele wereld brengt je gemakkelijk uit evenwicht.
Concentreer je op jezelf, op dit moment, op wat jij nu voelt en wat jij nu wilt en kan doen met en voor jezelf en je naasten.
Misschien wel even helemaal niets.
8.
Reflectie, evaluatie en creativiteit / wat levert deze situatie je op?
Houd bijvoorbeeld een dagboek bij. Schrijven en tekenen in een journaal of dagboek is sowieso een hele effectieve manier om emoties en ervaringen te verwerken, contact te houden met jezelf en jezelf uit te drukken.
En in deze periode heb je er misschien net even wat meer aanleiding toe, behoefte aan en tijd voor.
Het is een mooie manier om voor jezelf vast te leggen wat er nu anders is en welk effect dat op je heeft.
Dit is ook een mooie gelegenheid om voor jezelf vast te stellen wat je hiervan wilt meenemen voor de periode na deze crisis. Als straks alles weer ‘normaal’ is.
Of gebruik je creativiteit door samen nieuwe manieren te bedenken om je persoonlijke- en gezamenlijke kwaliteiten te benutten.
Geniet zo samen van wat er wel kan en beschikbaar is.
Evalueer bijvoorbeeld aan het einde van een week eens samen wat er goed ging en waar behoefte aan is.
Wat viel er op? Hoe heeft iedereen de afgelopen week ervaren?
9.
Complimenteer en beloon jezelf.
Complimenteer en beloon jezelf en elkaar voor je aanwezigheid en inzet, gedurende de dag of de afgelopen week. Het hoeft allemaal niet perfect.
Je bent er, je bent samen, dat doet er toe. Dat je er weer voor bent gegaan… deze dag en deze week. Dit is het leven in volle actie.
En de bonustips voor de liefhebber:
- zet een nummer van Polo en Pan op of iets anders dansbaars, lach en dans jezelf en elkaar lekker los;
- vind de mensen die je normaal vanuit studio’s, toneelpodia en museumzalen vermaken nu ook online; en tot slot
- bedenk vooral een denkbeeldige huisgenoot die iedereen naar hartelust de schuld kan geven (heeft ‘Monique’ nu alweer die toiletrol niet vervangen?)
Veel liefs en tot hierna!