Ontdek de 5 liefdestalen en maak verbinding
‘Ik hou van jou!’ ‘Ja, maar ik voél het niet…’
Het is natuurlijk een lastig verhaal, maar juist in de liefde verstaan we elkaar vaak niet goed. Liefde is universeel, maar we blijken bij het uiten en ontvangen daarvan allemaal onze specifieke voorkeur te hebben.
Van nature spreek je jouw eigen liefdestaal en uit je jouw liefde op de manier waarop je haar ook graag wilt ontvangen. Maar als je niet de eerste liefdestaal van de ander spreekt zal diegene zich niet geliefd of gewaardeerd voelen.
Wat je doet of zegt heeft simpelweg voor de ander niet dezelfde betekenis als voor jou.
Het je geliefd en gewaardeerd voelen is cruciaal voor de kwaliteit van je relatie en de emotionele verbinding die je al dan niet met de ander voelt. Voel je je op de lange termijn niet geliefd en gewaardeerd dan dooft de liefde uit, ebt het gevoel van samenzijn weg en raak je teleurgesteld.
Dus uit je liefde in alle talen maar toch vooral in de eerste taal van je geliefde. Maar welke talen zijn er dan, hoe herken je ze en hoe weet je welke taal de voorkeur van je partner heeft?
Gary Chapman heeft op basis van zijn ervaringen in 30 jaar relatiebegeleiding het boek ‘De 5 talen van de liefde’ geschreven waarin hij de volgende liefdestalen onderscheidt die je vast herkent:
- positieve woorden: bijvoorbeeld verbale complimenten, bemoedigende woorden of vriendelijke woorden;
- samen zijn: bijvoorbeeld door samen te gaan lunchen, samen te gaan zitten om de afgelopen dag te bespreken of samen op vakantie te gaan;
- cadeau’s krijgen: een geschenk dat je in je hand kunt houden en waarvan je kunt zeggen: ‘Kijk hij heeft aan mij gedacht’ of ‘Ze was me niet vergeten’;
- dienen: Als in: ‘dingen voor elkaar doen’. Alvast met het eten beginnen, je schoenen opbergen, de kattenbak verschonen of wat de ander ook maar belangrijk vindt;
- lichamelijk contact: aanraking, fysiek gevoelscontact zoals die door de ander als liefdevol wordt ervaren.
Misschien weet je het al gelijk. Maar als je twijfelt over de eerste liefdestaal van jezelf of de ander vraag jezelf dan het volgende af:
- Wat doet je geliefde wel of juist niet waardoor je diep gekwetst wordt? Het tegenovergestelde van wat je kwetst is waarschijnlijk je liefdestaal;
- Wat heb je het vaakst van je geliefden verlangt? Dat waar je het meest om vraagt is waarschijnlijk waardoor je het meeste liefde zult ervaren;
- Op welke manier uit je zelf vaak je liefde?
Het gaat er om wat van doorslaggevend belang voor je is om je geliefd te voelen. Als je eerste taal positieve woorden is dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat aanraking of samen zijn niet vreselijk belangrijk voor je zijn. Maar zonder welke taal blijft er voor jou geen ruimte voor al het andere?
Er zijn binnen de genoemde liefdestalen door Chapman allerlei dialecten onderscheiden. Als je geïnteresseerd bent is voormeld boek een aanrader.
Voor bestaande en toekomstige liefdesrelaties is het heel waardevol om jezelf op dit punt te kennen. Wat maakt dat jij je geliefd voelt?
Als we geen liefde ontvangen in onze eerste liefdestaal zullen we ons niet geliefd voelen ook al spreekt de ander wel de andere vier liefdestalen. Als onze eerste taal voldoende wordt gesproken vormen de andere vier de slagroom op de taart.
Dus wat krijgt jouw geliefde deze feestdagen in elk geval? Jouw tijd en aandacht, een cadeau, een knuffel, een compliment of doe je spontaan de afwas na het eten?