Geluk is niet voor mietjes | 3 tips
De kamer is warm, ik zie mijn kinderen en hoor de auto’s buiten op straat. In de kamer hangt een geur van toast en kerstboom. Een alledaagse minuut vol licht waarin ik even kan oplossen.
Ik zie, hoor, ruik en voel me gelukkig. Terwijl ik het voel is er onmiddellijk ook het besef van mogelijk verliezen. Van de angst om kwijt te raken.
Gelukkig nieuwjaar!? Gelukkig zijn is niet voor mietjes! Bovendien: verdien ik het eigenlijk wel? Mij zonder reserve gelukkig voelen?
Uit angst om geluk te verliezen nemen we er vaak al voortijdig afstand van door gedachten aan een mogelijk verlies. Het is een heel vreemd mechanisme. Let er maar eens op.
Voor je het weet denk je: ‘ja maar….’ ‘Dit is fantastisch ik houd van haar, maar.. ze zal me moe worden en me dan verlaten. Dat zal ik niet overleven.’ Of je stelt jezelf iets vreselijks voor. Beelden in je hoofd van een ongeluk waarbij je geliefden omkomen, terwijl je feitelijk fijn en ontspannen met elkaar onderweg bent.
Geluk is fijn èn voelt in het moment zelf vaak heel kwetsbaar. Het is een ongemakkelijk gevoel. Dat maakt het eigenlijk doodeng om je er echt voor open te stellen.
Heel gemakkelijk vervuil je de beleving van je persoonlijke geluksmomenten door de angst voor verlies, twijfel over of het je wel waard bent, of het wel klopt of andere gedachten ter bescherming van jezelf tegen toekomstig verdriet of teleurstelling.
Dat is nergens goed voor en bovendien heel erg zonde.
Deze 2e januari van het jaar 2015 wil ik daarom drie middeltjes (gedestilleerd door ondermeer Brene Brown) met jullie delen, die je helpen jouw geluksmomenten in 2015 zonder reserve te omarmen:
- Wees niet bang voor een klein en doodgewoon leven. Zorg dat je niet zo druk bent met het najagen van buitengewone momenten dat je de doodgewone alledaagse momenten mist. Mensen die grote verliezen hebben geleden bevestigen dat geluk niet een constant iets is dat je in zijn geheel kunt hebben of verliezen, maar bestaat uit doodgewone momenten. Met ingrediënten als: je kind vals horen zingen onder de douche; de vaste groet van je buurvrouw als ze langsloopt; een bepaalde geur of geluid of het foeteren van je geliefde op de krant.
- Richt je op je gevoel van dankbaarheid voor wat je hebt. Dankbaarheid helpt tegen het gevoel van verkramping dat geluk tegenover verdriet kan veroorzaken. Beschouw wat je hebt niet als vanzelfsprekend maar geniet ervan. Verontschuldig je niet voor wat je hebt. Door respect te tonen voor wat je hebt, toon je ook respect voor wat een ander niet (meer) heeft.
- Omarm je geluk in het moment. Laat geluksgevoelens niet stikken door innerlijke testritten voor toekomstige wanhoop en tragedie.
Eenvoudig en veelomvattend. Help me eraan herinneren ok? Ik zal jou helpen herinneren.
Het enige dat we hebben is dit moment. Iedereen zal hoe dan ook de nodige ellende meemaken in zijn of haar leven maar het helpt je helemaal niet om daar alvast een voorschot op te nemen.
Sterker, hoe meer je in staat bent om in het moment van je geluk te genieten en het helemaal te absorberen hoe meer energie en veerkracht je dat geeft voor als je iets ellendigs overkomt.
The now is not what happens. It’s the space in which it happens. Embrace not knowing.
Omarm je geluksgevoelens. Ga erop zitten. Laat je zakken in wat er (wel) is. Zuig je er mee vol. Als er dan een keer een bel knapt, zal het je helpen om vanaf de bodem weer omhoog stuiteren. Op en neer zal het wel altijd blijven gaan. Ja toch?
liefs Merlijn
Ps De foto bij dit artikel staat voor mij voor de vele momenten van liefdevolle uitwisseling met mijn moeder. Ik wordt er gelukkig van als ik er naar kijk.