Gelukkige stellen maken geen ruzie
Is discussie of strijd in je relatie een slecht teken?
Nee zeker niet. Zo blijkt uit ervaring van John Gottman (die veel onderzoek op dit vlak heeft geleid in Amerika).
Stellen die over vele jaren gelukkig samen bleven, bekvechten of discussieerden geregeld met elkaar (vaak ging het na 20 jaar trouwens nog steeds over hetzelfde ;-)). Ook de stellen die uit elkaar gingen overigens.
Feitelijk bleken in het onderzoek van Gottman de stellen die nooit met elkaar discussieerden of ruzieden verder van elkaar verwijdert geraakt. En juist dat zorgde ervoor dat de meeste van die relaties uiteindelijk stuk liepen of ongelukkig bleven.
De stelling ‘Gelukkige stellen maken geen ruzie’ klopt dus niet.
Maar de stelling ‘Stellen die ruzien, zijn gelukkig’ klopt ook niet.
Een cruciaal verschil tussen relaties die klappen en relaties die op de lange termijn floreren, is de manier waarop er binnen die relatie wordt gediscussieerd of geruzied.
Gelukkige stellen bekritiseren elkaar tijdens een stevige discussie of ruzie niet op wie ze zijn.
Ze nemen niet of weinig hun toevlucht tot:
- kritiek
- minachting;
- verdediging; of
- obstructie/tegenwerking.
Wil je het samen goed hebben en houden samen op de lange termijn? Zorg dan dat je deze ‘Four Horsemen’, zoals Gottman ze noemt, zoveel mogelijk vermijdt.
Lukt dat je (te vaak) niet en wil je dat veranderen? Weet dan dat het geen zwaktebod is en kom het samen leren. buro deliefde helpt je graag ontdekken waar je in terecht komt; waarom dat gebeurt en natuurlijk: hoe je er weer uit komt en blijft!
Want als je van mening kunt verschillen en kunt ruziën zonder te vervallen in kritiek, minachting, verdediging of tegenwerking, dan is dat een zeer vruchtbare basis voor een gezonde relatie.
En als jij je relatie belangrijk genoeg vindt om nog ergens een punt van te maken, dan is dat dus een goed teken.