VIDEO: leer van deze baby waarom je elkaar gelukkig, maar ook gek kunt maken!
Wat onderzoekers ontdekten over hechting tussen kinderen en hun ouders of vaste verzorgers, geldt voor een belangrijk deel ook voor de hechting tussen mensen in een volwassen relatie:
- De sterkste drijfveer in ons bestaan is het zoeken en houden van contact.
- Isolement is voor jou en mij traumatiserend.
- Een veilige verbinding biedt troost en steun.
Wij zijn als we op aarde komen ‘bedraadt’ om die verbinding tot stand te brengen.
Als we geluk hebben dan treffen we een vaste verzorger die in staat is om met ons die verbinding aan te gaan. Zodat we ons veilig kunnen voelen en ons veilig kunnen hechten aan die persoon.
Daarvoor is het nodig dat diegene open en bereikbaar voor ons is (toegankelijkheid; en
een sensitieve houding naar ons heeft, onze signalen oppikt en daarop reageert (responsiviteit).
Ontroerend en ook hartverscheurend vind ik het om in dit filmpje te zien wat er gebeurd als de moeder de opdracht krijgt om voor 2 minuten niet toegankelijk en responsief te zijn naar haar baby.
De baby merkt direct op dat het contact weg is. Dat is voor haar beangstigend. Ze zet absoluut alles wat ze heeft in om de moeder ’terug te krijgen’.
Mensen (klein en groot) blijken op een voorspelbare manier te reageren wanneer ze (bang zijn om) de verbinding met een belangrijke ander te verliezen:
- protest
- aanklampen
- depressie en wanhoop
- onthechting (opgeven en vertrekken)
Een landkaart in de liefde
De volwassen hechting verschilt van de hechting tussen een kind en zijn verzorger in de zin van haar wederkerigheid en seksuele aard.
Maar de basisprincipes die onderzoekers naar hechting ontdekten zijn gelijk. Ze kunnen worden gebruikt als een soort landkaart in de liefde.
Want in tijden van nood blijken er maar een paar strategieën:
- ‘Ik wil een reactie!’
- ‘Het laat mij koud’
- ‘Blijf bij me… ga weg!’
Deze principes spelen door in volwassen relaties.
Bekijk de video nog eens. Misschien samen met je partner. Bedenk en of bespreek eens hoe jij/jullie dit herkent / herkennen.
Als er iets naars in je leven, je relatie gebeurt. Wat is dan jouw gebruikelijke reactie?
Vergroot het zicht op de beschermende strategie die jij automatisch kiest als je bang wordt om het contact met je geliefde te verliezen. Is het nummer 1, 2 of 3? Dat helpt je om jezelf op zo’n moment beter te begrijpen en eerder te doorzien. Want jouw defensie roept die van de ander op.
Doorzie je het patroon dat daardoor ontstaat? Dan geeft dat de gelegenheid om alsnog op een constructieve manier het contact met je geliefde te herstellen.
Het is normaal dat de afstemming en de emotionele verbinding komt en gaat in ons contact. Zoals de onderzoeker in het filmpje afsluit, The Good and The Bad kennen we allemaal.
Maar het wordt echt Ugly als je van The Bad niet meer terug kan komen naar The Good.