3 eenvoudige maar vaak vergeten stappen naar een beter contact met jezelf en elkaar
Wat je voelt vraagt jouw aandacht, maar krijgt dat heel vaak niet. Onbehagelijke, verwarrende of pijnlijke gevoelens houd je graag op de achtergrond. Ervan weg gaan is een begrijpelijke reactie, die in eerste instantie ook echt verlichting lijkt te bieden.
Je bent creatief en hebt daarvoor, net als iedereen, je eigen favoriete methode:
- afleiding zoeken door je bijvoorbeeld op een ander te richten of op een activiteit te concentreren;
- wegredeneren wat je voelt (‘…ik moet me niet zo aanstellen’ of ‘…dit gaat nergens over’ of ‘…dit is niet aan mij’);
- simpelweg ontkennen wat je voelt; of
- jezelf afsluiten van je (fysieke) emotionele ervaring, zodat je die niet meer bewust ervaart.
Je doet dat al zo lang en zo vaak dat je het meestal zelf niet eens meer merk. Totdat je ergens vastloopt.
Maar emoties laten zich niet echt wegredeneren. Ze willen gevoeld worden. Ze zullen blijven bestaan totdat jij hen werkelijk gevoeld hebt.
Met werkelijk voelen als in: “met je volle aandacht en in contact met je lichaam bij het gevoel aanwezig zijn en het helemaal ervaren zoals het zich voordoet. Dus niet alleen mentaal vaststellen dat je bijvoorbeeld verdrietig bent (omdat je dat heus wel weet) terwijl het verdriet zich ondertussen ergens in de coulissen ophoudt in afwachting van verdere instructies…”
Niet gevoelde emoties zijn als een bal die je diep onder water probeert te houden. Het kost veel kracht en je hebt je handen niet meer vrij. Je kunt je niet meer vrij bewegen. Het verkrampt je.
Daarbij kan het gebeuren dat als je door iets uit balans raakt ” de bal ineens onder je handen vandaan schiet”. Met de volle kracht die werd opgebouwd door de weerstand die je eerst bood, overspoelen de emoties je dan plotseling. Als een Tsunami.
Dan is de oorsprong van je emoties en je reactie vaak moeilijker te begrijpen voor jezelf en voor anderen.
Om evenwichtig te functioneren heb je zowel je verstand als je gevoel nodig. Daarbij spelen verschillende gebieden in je hersenen een rol.
Door bewust te voelen maak je een koppeling tussen je denk- en je gevoelswereld. Dat geeft je de mogelijkheid om essentiële informatie over jezelf en je omgeving waar te nemen en te verwerken.
Je kunt bijvoorbeeld niet “bedenken” waar een gevoel over gaat. Door heel hard te gaan beredeneren wat je voelt en waarom, beperk je de ruimte voor het ontvangen van ingevingen daarover uit je onbewuste.
Als je teveel op je denken bent gericht ten koste van het voelen, loop je grote kans om na verloop van jaren emotionele problemen te krijgen. Andersom heb je je denken nodig om te beoordelen of je emotionele reactie wel helemaal op zijn plaats is.
Je kunt met je denken de verwerking van je gevoelens versnellen, maar ook met je denken je gevoelens wegstoppen. Als gevoelens onprettig zijn is het wegstoppen verleidelijk en dat wordt gemakkelijk een automatisme.
Je hersenen produceren een emotie om je aandacht te vragen en houden pas op met het zenden van het gevoel wanneer duidelijk is dat je de boodschap hebt ontvangen.
Het voelen van de emotie met je volle aandacht is daarvoor meestal ruimschoots voldoende. Dan beweeg je naar jezelf toe in plaats van bij jezelf vandaan. Vandaag daarvoor drie tips:
1.
Reserveer tijd en aandacht
Reserveer tijd en aandacht om stil te staan bij wat je voelt. Als je uit automatisme bij je gevoel weggaat of wegblijft vraagt het een welbewuste beslissing en welbewuste aandacht om daar naar toe te gaan of ernaar terug te keren.
Gun jezelf de tijd om daar langzaam maar zeker een gewoonte van te maken.
2.
Maak contact met je lichaam
Maak contact met je lichaam. In contact met je lichaam ervaar en verwerk je wat je voelt. Ga na wat je ervaart in de verschillende gebieden van je lichaam. Voel je je bloed stromen, tintelingen, verschillen in temperatuur?
Vind je dat moeilijk? Concentreer je op je ademhaling. Ga na hoe je ademt en waar. Laat je ademhaling rustiger en voller worden naar mate je je meer kunt ontspannen. Breid je aandacht van daaruit rustig uit naar andere delen van je lichaam.
Als je emoties kunt thuis brengen ga dan voor jezelf na hoe ze voelen en waar in je lichaam je ze voelt. Ervaar rustig wat er gebeurt.
Doorgaans verandert een krachtige emotie wanneer je er met je volle aandacht bij blijft binnen 2 minuten.
3.
Wees open en nieuwsgierig
Tijdens het voelen kun je jezelf nieuwsgierig afvragen waar dit gevoel mee te maken heeft. Laat het als een open vraag in je rond gaan, waarbij je ontvankelijk bent voor ingevingen. Zonder met je verstand te gaan beredeneren.
Let daarbij op waar je in dit moment door geraakt bent en niet zo zeer naar de oorspronkelijke oorzaak. Ga niet in het verleden zitten spitten, maar heb aandacht voor je gevoel in het moment.
Voor een gezond emotioneel en mentaal evenwicht en het optimaal benutten van je persoonlijke waarneming en ervaring is het dus belangrijk om regelmatig met volle aandacht te voelen wat je voelt.
Dan kun je emoties in het moment verwerken. Ze kunnen veranderen als water dat weer gaat stromen; en stapelen ze zich niet op om vervolgens tot een verkramping te leiden en/of tot plotselinge uitbarsting te komen.
Bovendien maak je zo de koppeling tussen je denk- en je gevoelswereld. Die stelt je in staat essentiële informatie over jezelf en je omgeving te verzamelen en op een gezonde manier te beoordelen en te verwerken.