Stop! Hoe bang ben jij om het rustiger aan te doen?
Herken jij het ook dat het moeilijk is om de tijd nemen om te rusten en te spelen? Het druist gewoon in tegen onze cultuur waarin (eigenwaarde) impliciet of expliciet gemakkelijk gekoppeld wordt aan onze productiviteit en/of ons banksaldo. Ja toch?
Voordat je het weet leef je in de overtuiging dat rusten of spelen tijdverspilling is. Voor de meesten van ons levert alleen al het idee om tijd te besteden aan iets dat niet op ons do-to lijstje staat stress op.
Ik merk welke wissel dat trekt op mij en de mensen om mij heen. Daarom wil ik vandaag een mooie suggestie van Brené Brown delen die mij en mijn gezin enorm helpt om zaken in het juiste perspectief te plaatsen en te houden.
Ze schrijft erover in ‘de moed van imperfectie’: “dezelfde innerlijke kwelduivels die ons vertellen dat we het te druk hebben om te spelen en tijd te verdoen met rondklooien fluisteren ook:
- werk nog maar een uurtje door! Je kunt je slaap in het weekend wel inhalen.
- alleen watjes doen dutjes.
- Kom op doorzetten. Je kunt het best aan!
Maar om eerlijk te zijn kunnen we het helemaal niet aan. We zijn een natie van uitgeputte en gestreste volwassenen die de dagen van hun kinderen veel te vol proppen. En in onze vrije tijd zijn we wanhopig op zoek naar geluk en zingeving.
We denken dat prestaties en bezittingen ons gelukkig en tevreden zullen maken, maar het najagen daarvan kon juist weleens datgene zijn wat ons zo moe maakt en zo bang om het rustiger aan te doen.”
Met als gevolg dat we onszelf op de lange termijn uitputten. Want onvoldoende herstel van je geest en je lichaam gaan ten koste van je enthousiasme, je frisse blik, probleem oplossend vermogen, (vak)bekwaamheid, plezier en bevrediging.
Met te weinig energie is het moeilijk om contact te maken, positief te denken, de juiste prioriteiten te stellen en de juiste keuzes te maken. Zo kom je gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht in relatie tot jezelf en in je relaties tot anderen.
Blijf je je uitsloven voor de toekomst of leef je nu je leven voor wat het waard is? Het blijft een spanningsveld, dat begrijp ik ook wel. Maar als jij voelt dat constante stress een wissel trekt op jezelf en je omgeving, dan is het echt de moeite waard om je persoonlijke waarden en gewoonten nog eens tegen het licht te houden.
Ga uit van wat je zèlf waardevol vindt en breng dat in je leven. Stel, alleen of met je geliefde, een lijst op met ingrediënten voor een gelukkig en zinvol leven. Als je het durft, is er meer ruimte dan je denkt.
Wat heb jij/hebben jullie nodig om een goed gevoel te hebben over je leven, jezelf en of jullie relatie? (extra tip van Brené: vergelijk die lijst eens met je lijst van ‘alles wat je dacht nog te moeten doen en bereiken’ en laat je verrassen).
Vervolgens is het natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Op sommige dagen lijkt het een heel goed plan om ruimte te maken voor meer rust en ontspanning.
Op andere dagen voelt het toch veel fijner/veiliger als je kind wel op drie clubjes zit, er dit jaar nog een nieuwe keuken komt en je zo snel mogelijk voor die nieuwe baan in aanmerking komt.
Blijf lachen om en naar jezelf en bewaar je lijstjes om er af en toe nog eens (samen) naar te kunnen gluren en jezelf te hereiken.
Doelloos is niet hetzelfde als zinloos. Zorg voor inspiratie en speel! Leestip: Stuart Brown, psychiater, klinisch onderzoeker en oprichter van het National Institute for Play schreef: Play: How It Shapes the Brain, Opens imagination, and Invigorates the Soul.
Het tegengestelde van spelen is niet werken. Het tegengestelde van spelen is depressief zijn. B. Brown
Om met hart en ziel te kunnen leven en liefhebben is het belangrijk om de behoefte aan herstel van je lichaam en geest te respecteren.
Dat blijkt vaak niet makkelijk. Vooral ook door de wijdverbreide gewoonte om uitputting als een soort statussymbool te zien en onze eigenwaarde te koppelen aan onze productiviteit.
Als je meegaat met de meute dan ervaar je spelen en rusten gemakkelijk als tijdsverspilling. Je put jezelf uit in een poging om aan alle maatschappelijke verwachtingen te voldoen.
Constante druk en te weinig ruimte voor herstel gaan ten koste van jou en dat wreekt zich op termijn. Natuurlijk ook in je relatie.
Ik ga vanavond met een glaasje wijn nog eens even bijpraten met mijn man aan de hand van ‘ons lijstje’ 🙂 Vrij te houden ruimte heeft in mijn agenda trouwens een eigen kleur. Dan valt het meer op.
Wat helpt jou om te herstellen en daar ruimte voor te maken? Aarzel niet en deel het hier. Laten we elkaar inspireren.