Red je relatie met een toef gezond egoïsme
Verreweg de meesten van ons houden teveel rekening met anderen. We focussen ons al te gemakkelijk op de behoeften van anderen en onze pogingen om daaraan zo goed mogelijk te voldoen.
Dat is hartstikke lief en aardig. Maar als je tegelijk zoals de meeste mensen slecht in de gaten hebt waar je eigen behoeften liggen, dan kun je er lelijk over struikelen.
Minke is bijvoorbeeld altijd bezig geweest het zo goed mogelijk te doen voor haar man Jan. Terwijl Jan, zo blijkt nu, al die tijd het gevoel heeft gehad dat Minke vooral ‘haar eigen ding’ deed.
Zij overlegde niet met hem over wat zij voor hem deed en waarom. Zij vroeg hem niet of wat zij voor hem deed strookte met waar hij behoefte aan had. Ze had weinig tot geen aandacht over voor haar eigen behoeften en Jan had daarvan dan ook geen idee.
Terwijl Minke dacht dat zij er altijd voor Jan was, voelde Jan zich alleen. Terwijl Jan dacht dat Minke precies deed waar ze zin in had, was er voor Minkes werkelijke behoeften nauwelijks aandacht. Niet van hem en niet van haar.
Door alleen voor zichzelf in te schatten waar Jan behoefte aan had en niet te controleren of dat klopte, liet ze hem geen ruimte om zelf een keuze te maken.
Uiteindelijk voelden Jan en Minke zich beiden ongelukkig doordat hoe het tussen hen ging niet strookte met wat ze nodig hadden. Onvoldoende bewustzijn van- en aandacht voor hun eigen behoeften heeft Jan en Minke veel pijn en bijna hun relatie gekost.
Als je teveel rekening houdt met de behoeften van anderen is er het risico dat je eigen behoeften in de verdrukking komen. Dan gaan die onvervulde behoeften ‘ondergronds’ en saboteren ongezien je welzijn en je relatie. Daardoor kun je je ontevreden en onzeker gaan voelen.
Als jij niet bewust bent van je eigen behoeften of daar geen rekening mee houdt, maak je het bovendien ook moeilijk voor anderen om dat te doen. Je blokkeert dan de vrije stroom van geven en nemen die belangrijk is om het samen fijn te hebben.
Je relatie met anderen floreert als je jouw eigen behoeften in de gaten houdt. Hieronder ontdek je drie manieren om jezelf daarbij te helpen.
Waar te beginnen? Stel jezelf de vraag: Wat zijn mijn behoeften nu? Schrijf je antwoorden op.
Leef een week fanatiek (20 x of meer per dag) met de vraag: Wat zijn mijn behoeften nu? Als je dat een week zo ‘overdreven’ hebt gedaan, zul je je in het vervolg meer bewust zijn van jouw behoeften, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen en anderen beter voor jou kunnen zorgen.
De volgende stap is het uitspreken van je behoeften naar anderen. Bijvoorbeeld: ‘Bedankt voor dit fijne, vrolijke gesprek. Ik wil nu graag weer verder.’; of: ‘Ik zou het fijn vinden om….’; of: ‘Hoe zou het voor jou zijn om onze afspraak te verzetten. Ik merk dat ik behoefte heb aan…’.
Als dit nieuw voor je is begin dan met iets wat je makkelijk vindt en bouw het rustig op.
Gezond egoïsme kun je trouwens alleen inzetten als je een reëel beeld hebt van jezelf. Niemand is perfect. Accepteer jezelf zoals je bent en het feit dat je het niet iedereen altijd naar de zin kunt maken.
Let op: Egoïsme is natuurlijk niet gezond als je andere mensen gebruikt voor het bevredigen van jouw behoeften, zonder dat je rekening houdt met hun gevoelens.
Voor een fijne relatie is het dus belangrijk dat jij jouw eigen behoeften in de gaten houdt (en zodra van toepassing ook daadwerkelijk uitspreekt). Zodat die behoeften niet in de verdrukking komen en ‘ondergronds’ je persoonlijke geluk en je relatie kunnen saboteren.
Controleer bij het inschatten van de behoeften van een ander altijd of je inschatting daadwerkelijk klopt. Zodat je de ander de ruimte laat om zelf zijn of haar behoeften aan te geven en bewust te kiezen.
Zo zorg je voor een evenwicht in geven en nemen en versterk je je relatie.