Ontdek intimiteit als de linchpin van je relatie
Intimiteit is de ‘linchpin’ van een hechte relatie. Maar hoe dan precies en waarom is dat voor jou belangrijk?
Intimiteit is een vorm van verbondenheid tussen 2 of meer mensen. Je kunt op verschillende niveau’s intiem zijn met elkaar. Mentaal door bijvoorbeeld gedeelde gedachten of doelen; of sociaal door samen dingen te doen of te beleven.
En in een liefdesrelatie zijn de glansrollen voor fysieke- en emotionele intimiteit. Fysieke intimiteit als lichamelijke nabijheid, aanraking of seks; en emotionele intimiteit als een verbinding tussen twee mensen op gevoelsniveau.
Die lichamelijke en gevoelsmatige intimiteit werken op elkaar in en versterken elkaar.
Het gaat daarbij vooral over een veilig contact met degene die belangrijk voor je is. Het zoeken van dat veilige contact met belangrijke anderen is een aangeboren kracht. Vanaf je geboorte tot je overlijden is het een primaire behoefte die je drijft.
Als sociale dieren hebben we fysieke en gevoelsmatige nabijheid tot belangrijke anderen nodig. Om ons goed te voelen en onszelf met voldoende vertrouwen te kunnen handhaven in deze wereld.
De behoefte aan nabijheid en contact met je dierbaren wordt sterker en dringt zich meer op als je het moeilijk hebt. Het gevoel van verbinding met geliefden geeft troost en kracht. Het helpt je stress en emoties te hanteren.
Intimiteit is in de basis fysiek, zoals bij apen die elkaar vlooien of ongegeneerd bespringen. Of denk aan een nest jonge katten of een baby in de armen van zijn moeder.
Intimiteit en seksualiteit worden gemakkelijk op één hoop gegooid. Maar intimiteit is niet gelijk aan seksualiteit. Het zijn inderdaad allebei vormen van verbondenheid tussen twee mensen, ze liggen in elkaars verlengde, maar ze zijn niet inwisselbaar.
Fysieke intimiteit in je relatie ontspant en vergroot je gevoelsmatige verbondenheid met elkaar. Bijvoorbeeld het naast elkaar op de bank zitten; elkaars hand vasthouden; op schoot kruipen; of knuffelen. In die intimiteit, kàn de seksualiteit als je dat allebei wilt langzaam gestalte krijgen maar het hoeft niet.
Relaties zonder fysieke intimiteit, zoals relaties op afstand of intellectuele relaties, gaan blijkens onderzoek meestal minder diep en zijn minder stabiel.
Emotionele intimiteit is een verbinding op gevoelsniveau, de ander volledig durven vertrouwen. Je zonder reserves over kunnen geven in het contact. Als een gezamenlijke ruimte, alleen voor jullie twee, waarin je kunt delen wat belangrijk is.
Seksualiteit kan worden ervaren als de overtreffende trap daarvan. Door fysiek op het meest intieme niveau met elkaar samen te zijn, wordt de (emotionele) verbinding bevestigd en bekrachtigd.
Onder invloed van het je open stellen, kwetsbaar opstellen en een diepgevoeld contact maken, kunnen intimiteit en seksualiteit een extra kwaliteit krijgen. Het afgescheiden en anders zijn verdwijnt dan even naar de achtergrond. Je voelt je samen één.
Als je dat samen met enige regelmaat weet te ervaren dan draagt dat bij aan een stevige basis voor een hechte relatie.
In geen relatie is er op ieder moment evenveel intimiteit. Er zijn altijd periodes of momenten dat je elkaar meer of juist minder nabij bent. Het gaat erom het contact, de nabijheid opnieuw te kunnen opzoeken en vinden als dat nodig is.
Intimiteit, een veilig en nabij contact met belangrijke anderen is dus een essentiële menselijke behoefte. Het geeft je de bevestiging dat je er toe doet en liefde waard bent. Het maakt dat je je veilig genoeg kunt voelen om je in de wereld staande te kunnen houden.
Fysieke en emotionele intimiteit tussen twee geliefden versterken elkaar en vormen de basis voor een hechte liefdesrelatie en persoonlijke veerkracht van beiden.
Wat betekent intimiteit voor jou in je relatie? Wat is daarin voor jou belangrijk? En voor je geliefde? Praat er eens over en laat je verrassen 😉
Het is een wondere wereld.
liefs Merlijn