Maak jij deze denkfout?
Relatietherapie is iets voor hopeloos uitgebluste gevallen. Voor sleetse stellen die zwijgend tegen over elkaar in een restaurant zitten of elkaar juist de tent uit vechten. Voor geliefden die elkaar bedriegen met een ander of hevig twijfelen over hun relatie. Toch?
Dat vooroordeel is op zichzelf een zeer goede reden om de gedachte aan relatiebegeleiding niet eens in je hoofd te laten opkomen. Want dat betekent dan: ‘Wij kunnen het niet alleen, wij hebben een probleem en/of wij zijn een misschien wel een hopeloos geval?!’
Je denkt: ‘Ons overkomen dat soort dingen niet; wij moeten dat toch zelf kunnen oplossen.’ Of je bent in het geheel niet met de kwaliteit van je relatie bezig.
Het bezweren van een relatiecrisis is veel moeilijker en pijnlijker dan het verdiepen en versterken van een relatie in een eerder stadium. Een tijdig steuntje in de rug kan het verschil maken tussen een scheiding of samen gelukkig zijn.
Wacht niet tot het water jullie aan de lippen staat, maar leer tijdig dat relatiebegeleiding een hulpbron is die jullie verdienen. Ontdek wat relatietherapie is en wat het je kan brengen voordat je het ‘nodig’ hebt.
Juist ook in het begin van een relatie is relatietherapie heel zinvol:
- je groeit heel bewust naar elkaar toe; er zit geen druk achter;
- als er nog volop romantiek en intimiteit is maakt dat het gemakkelijker om risico’s naar elkaar te nemen (bijvoorbeeld door te voelen en te praten over waar je bang voor bent of naar verlangt);
- er zijn minder conflicten en bestaande patronen zijn nog niet al te diep in gesleten (kleine barstjes zijn gemakkelijker te lijmen);
- je kunt samen toekomstverwachtingen expliciet maken, wat nabijheid en gezamenlijkheid versterkt;
- verwachte uitdagingen kunnen worden benoemd en je kunt samen afstemmen hoe daarmee wilt omgaan.
Anders dan je misschien zou verwachten, worden bepaalde belangrijke vragen en onderwerpen vaak niet expliciet besproken in een relatie. Surfend op de goede tijden en afleiding van alledag, wordt zogenaamde ‘zware kost’ vaak vermeden. Ook uit angst voor bijvoorbeeld irritatie, afwijzing of onbegrip.
De eerste verliefdheid en het totaal op elkaar gericht zijn verdwijnen met de tijd op een natuurlijke manier.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat je in de fase daarna betrokken blijft bij elkaar en je het vuur levend houdt. Na de komst van kinderen, in de drukte van verhuizingen, ziekte, zorg voor ouders, werk enz. enz.
Niet om alles te willen regisseren natuurlijk. Soms is het ook gewoon zo dat je samen op een bepaald punt moet zijn aangekomen om een volgende stap te willen en te kunnen zetten en open te staan voor ondersteuning van buitenaf.
Het leven heeft zo haar loop en relatiebegeleiding, juist ook op een moment dat je samen (nog) niet in crisis verkeert, vergroot het je inzicht. Het vergroot begrip en geeft je concrete handvatten om uit negatieve patronen te blijven of te stappen.
Ilona krijgt een relatie met Patrick. Na een aantal stuk gelopen relaties heeft zij nu een sterk gevoel dat dit ‘haar man’ is. Ilona weet van zichzelf dat ze zich naar mate de relatie vordert erg onrustig, onzeker en wantrouwend kan gedragen. Uit angst om verlaten te worden. Zij wil niet dat dit haar relatie met Patrick in de weg zal staan of zal laten mislukken.
Ze vraagt Patrick om hierover met een relatietherapeut in gesprek te gaan. Patrick stemt (aarzelend) in. Na een paar bijeenkomsten begrijpt Patrick beter wat de achtergrond is van bijvoorbeeld Ilona’s vragen naar bevestiging in hun relatie en wat in zijn gedrag Ilona’s onzekerheid oproept. Ilona wordt rustiger doordat ze haar gevoelens beter kan plaatsen en in een eerder stadium leert benoemen. Bovendien krijgt ze meer inzicht in wat er voor Patrick op het spel staat en wat bij hem afweer oproept. Ze voelen zich hier allebei trots en blij over.
Door een door angst ingegeven negatieve interactie te herkennen en te kunnen stoppen, voorkomen Patrick en Ilona irritatie, pijn en verwijdering in hun relatie. Door nieuwe, positieve ervaringen groeit bovendien Ilona’s vertrouwen en nemen haar angst en bijbehorend gedrag af. Als ze toch in een negatieve interactie vastlopen zullen ze daar gemakkelijker uitkomen en kan dat zelfs aanleiding geven tot verdieping van het contact tussen hen.
Relatiebegeleiding is er voor stellen die zichzelf en hun relatie serieus nemen. Voor mensen die zichzelf het inzicht en de handvatten gunnen om zoveel mogelijk uit persoonlijke- en relatievalkuilen te blijven of te komen.
Gelukkig wordt het steeds normaler en vertrouwder om (in een vroeger stadium) relatiebegeleiding in te schakelen. Het gaat niet alleen over waar jullie op elkaars tenen staan, maar vooral over het feest dat jullie samen brengt, over wat jullie samen hebben. Over de liefde.
En hey, mensen… ik begrijp precies waarom je er niet aan zou (moeten) denken of het uit zou willen stellen hè! Ik heb dat zelf ook gedaan. Maar als ik toen had geweten wat ik nu weet….
Het is toch fantastisch als je onnodige verwijdering, spanning of teleurstelling kunt voorkomen, passie levend houdt en maximaal kunt genieten van elkaar? Gun je liefde het water en de bemesting die het af en toe nodig heeft om goed te blijven groeien en bloeien.