Ontdek de kracht van jouw compliment
In een prille relatie is er vaak veel aandacht en wordt waardering naar elkaar veel en op verschillende manieren getoond. Op den duur verliezen we dat vaak meer uit het oog.
Het gaat niet meer automatisch en je bent misschien niet gewend om het geven van complimenten heel bewust in te zetten. Het is ook lang niet altijd makkelijk om goed op op complimenten te reageren.
Dat is zonde want het positieve effect van complimenten is groot.
Positieve aandacht zorgt voor vertrouwen en verbinding in je relatie. Positieve en waarderende gedachten stimuleren de doorbloeding van je hersenen. Je wordt er flexibel, gemotiveerd en creatief van en het maakt je bereid tot samenwerken.
Vandaag aan jou de uitnodiging om complimenten van harte te geven en te ontvangen. 5 tips om je voordeel mee te doen en 5 valkuilen om rekening mee te houden:
- Wees je bewust van wat je waardeert en spreek dat uit. Niet alleen met betrekking tot wat je geliefde doet maar ook in wie hij of zij is. Denk niet: ‘dat weet ie toch al lang’. Blijf je waardering uitspreken ook als je elkaar al langer kent en wees daarbij specifiek (over de situatie, de reactie en de effecten van wie hij of zij is of wat hij of zij doet).
- Wacht niet te lang. Beter later dan niet, maar sluit als het even kan direct aan bij jouw beleving van je waardering in het moment. Jouw gevoel en belangrijke details van wat je waardeert kun je dan het beste overbrengen aan de ander.
- Wees niet bang om in herhaling te vallen. Complimenten werken het best als ze regelmatig worden gegeven. Overdrijf niet. Doseer je aandacht (niet van 0 naar 100 in 1 seconde).
- Wees eerlijk. Sluit aan bij je gevoel en spreek in simpele bewoordingen vanuit je hart. Sta letterlijk stil bij het moment waarin jij je waardering wilt uiten. Kijk de ander aan en ben er met je aandacht volledig bij. Zorg dat je non-verbale communicatie je verbale boodschap ondersteunt.
- Varieer. Je kunt als je wilt verschillende vormen kiezen. Bijvoorbeeld door een knipoog, een massage, het uitspreken van wat je waardeert of door iets voor de ander doen. Of toon je waardering indirect door met je volle aandacht bij de ander te zijn en naar hem of haar te luisteren. Bedenk wat bij de ander past en sluit aan bij wat de ander het meest nodig heeft.
En dan; 5 manieren waarop je welverdiende en welgemeende complimenten kan saboteren:
- Je haalt je schouders op en doet alsof wat de ander in je waardeert vanzelfsprekend is: ’Ach het stelde niets voor!’ of ‘Oh, niets bijzonders hoor, die broek heb ik al heel lang.
- Je meent een compliment te moeten inwisselen voor een compliment aan de ander. Waarschijnlijk is het niet de bedoeling van de ander om zelf naar een complimentje te vissen. Een complimentje terug ontkracht het compliment van de ander doordat het daar dan wel op lijkt. Het is zijn initiatief, zijn compliment. Neem dat compliment dankbaar in ontvangst, in plaats het aan de ander terug te geven.
- Je maakt van een aan jou persoonlijk gericht compliment direct een algemeen verhaal. Soms noemt iemand een heel team of zelfs een bedrijf als een ander hem/haar persoonlijk in het licht probeert te zetten: ‘Dat heb ik niet alleen gedaan! Daar hebben we allemaal ons steentje aan bijgedragen!’.
- Je reageert met onbegrip en een ontkennende frons. Als iemand je waardeert voor wat je zelf helemaal niet als goed hebt ervaren. Of je vat het zelfs op als verkapte kritiek: “dat viel nogal mee”. De ander zal jouw reactie misschien niet begrijpen en de volgende keer zijn complimenten misschien inslikken.
- Je reageert met achterdocht en vraagt je af wat de ander van je wil: ’Dank je, en zeg nu maar wat je van me wilt…’. De meeste complimenten worden echter verstrekt zonder voorwaardelijke bedoeling.
Als een ander je een compliment geeft, wil hij je gewoon waarderen voor wie je bent of wat je doet. Een gepaste reactie op een compliment is gewoon een bedankje voor dat compliment. Je kijkt de ander aan met een glimlach en laat hem blijken dat je de aandacht en lof waardeert.
Wees nieuwsgierig. Als het niet direct overduidelijk is waarom iemand iets in jou of je gedrag waardeert vraag daar dan eens naar. Het geeft waardevolle informatie waarmee je je relatie kan voeden.